Пропускане към основното съдържание

Гъливер в света на лилипутите

Пътни бележки

Вместо увод

Който и туристически справочник или рекламна брошура да разгърнете, ще установите, че предлаганите дестинации са едни и същи. От друга страна има много места, които, често незаслужено, са останали извън полезрението на туроператорите. Ще се опитам да ви запозная с някои от тях.

Мадуродам

Адрес:
George Maduroplein 1
2584 RZ Den Haag
The Netherlands
Раб. време: 9:00 – 20:00, касите - до 19.00
Телефон: +31(70)4162400
Факс: +31(70)3512185
GPS: 52.099269,4.29942





Исторически миниатюрни модели на градчета са съществували от незапомнени времена, но такива със статут на туристическа атракция съществуват от 30-те години на 20-и век.

Повечето моделни паркове са изградени в мащаб, който варира от 1:76 до 1:9.

Континентална Европа и Азия обикновено предпочитат мащаба от 1:25, докато в Северна Америка и Великобритания се използват 1:12 и други варианти.

Мадуродам (Дигата “Мадуро”) е ​​миниатюрен парк и туристическа атракция в квартала Схевенинген на Хага, Нидерландия. Той е наречен на името на Георг Мадуро, еврейски младеж от Кюрасао, които посреща Втората световна война като студент по право в Лайденския университет. Мобилизиран е като лейтенант в кавалерията с гарнизон Хага и участва в битки с немските войски. След капитулацията на Нидерландия на 15.05.1940 г. половин година е затворник в Хага, а след освобождаването му се присъединява към Съпротивата. При опит за извеждане на свалени английски летци през Испания е заловен и изпратен в Саарбрюкен, а по-късно - в концентрационния лагер Дахау, където умира през февруари 1945 година от тиф.

През 1946 г. Георг Мадуро е награден посмъртно със знака на Рицар 4-а степен на Военния орден на Уилям, най-високото и най-старото военно отличие в Нидерландия. Сравнявано с френския Орден на почетния легион, това отличие е присъждано много по-рядко. Мадуро е единственият холандски гражданин от Антилите, който някога го е получавал.

След войната Йосиф и Ребека Мадуро даряват всичките си спестявания за изграждането на мемориален парк на името на единственият им син. Идеята за тематичният парк среща подкрепата на Дружеството на студентските санаториуми и досега приходите от дейността му отиват за подпомагане на санаториуми и други оздравителни заведения.

Като всеки град и Мадуродам си има кмет. При откриването му на 2 юли 1952 г., принцеса Беатрикс, тогава на 14 г., е назначена за кмет на Мадуродам. След като става кралица на Нидерландия, тя се отказва от тази функция, но остава патрон на града. Предполагам, че абдикацията й на 30.04.2013 няма да промени това. Сега кметът на Мадуродам се избира от младежки общински съвет, състоящ се от 25 ученици от училища в региона.

Мадуродам е разположен е на площ от около 18 дка, в който има над 300 макета, 6000 малки дървета и 30 000 цветни луковици. “Жителите” на града са много хиляди (само на “Амстердам Арена” 6000 зрители подкрепят любимите си отбори), от които 35 “гиганта”, занимаващи се с поддръжката на макетите. Преди са се използвало дърво за направата им, а сега - метал и синтетични материали. В някои експонати е вложен много труд - например офисът на ING Bank е “строен” 4 години! Дърветата, храстите и цветята се поддържат до необходимата височина. Дървета, които достигат до 15 м. височина, тук са високи 60 см. Единствено плуващите в каналите шарани внасят дисхармония - в реален размер те трябва да са като кашалоти.

В парка са изградени перфектни копия в мащаб 1:25 на културни и промишлени сгради и проекти от цяла Нидерландия. Много от експонатите са механизирани - можете да наблюдавате църковна церемония “в действие”, рулиращи самолети, гасене на пожар в пристанището и т. н. Холанците си запазват старата слава на практични хора с изключителен търговски нюх и предлагат срещу парите ви само първокачествена “стока”. Във всеки момент можете да си купите миниатюрен чифт сабо за 25 цента, но къде по-забавно е да пуснете монета от 50 цента, фабриката да започне да работи и камионче да ви докара току-що “произведения” сувенир.

Мадуродам постоянно се развива. Каквито и цифри да се споменат, бъдете сигурни, че само след няколко месеца те вече няма да бъдат актуални. Наскоро бе направена голяма реорганизация на парка, като сега той е разделен на три тематически участъка: Центърът на града, Светът на водата и Островът на иновациите. В Центъра са обособени на красивите сгради и обекти на Нидерландия, В Света ще ви покажат хилядолетната борба с водата - приятел и враг, а Островът представя световния принос на ниските земи в архитектурата, иновациите, спорта, развлеченията и дизайна.


На входа ви посрещат Гъливер и лилипутите



Ханс Бинкер (или Петер от Харлем), който запушил с пръст пробойна в дигата и спасил страната си




Родната къща на Георг Мадуро




Кралския музей в Амстердам.



През капандурата се вижда “Нощната стража” на Рембранд.



Шараните също са любопитни.



Екскурзията до Мадуродам можете да съчетаете с разходка до центъра на Хага или до плажа на Схевенинген. Ние избрахме втория вариант. Схевенинген е модерен морски курорт, най-известният в Нидерландия. Той е един от осемте квартала на Хага, но има и статут на полу-самостоятелно селище.

Крайбрежната зона е напълно обновена, с нови кинотеатри, търговски обекти, казино, крайморска алея и т. н. Разбира се, бетониране, каквото наблюдаваме в Слънчев бряг и другите ни курорти, е напълно немислимо. Плажуването е нещо относително - през августовските жеги, когато температурата на въздуха може да стигне до немислимите 23-25 градуса, а на водата на Северно море - до 18-20 градуса, плажовете са пълни. Аз не бих рискувал, но за холанците 15-16 градуса (юни) е вече много добра температура за морска баня.

Не пропускайте на посетите кея, който представлява 60-метрова кула с повече от 300 стъпала. Той е на 2 нива - долното е затворено и помещава панорамно кафе и търговски обекти, а горният е открита тераса.


Схевенинген, сниман от кея


Още снимки  Ема Жунич: Мадуродам, Схевенинген
Booking.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Най-старият манастир в Европа

Човек и добре да живее, трябва да плаща данъци. Помолиха ни да платим таксите на някакъв имот в Чирпанско. В Стара Загора не можели да приемат плащането, защото било към друга община, а по банков път не било препоръчително, защото преводите се губели и задълженията оставали да „висят“ (sic!). Това, от своя страна, ни позволи да реализираме отдавна планираното посещение на Най-старият манастир в Европа, който се намира край чирпанското село Златна ливада. Смята се, че манастирът край Златна ливада е основан през 344 г. лично от Атанасий Александрийски. Обителта е видяла и добро, и зло. Сред най-големите гаври със светото място е превръщането й в овчарник малко след 9 септември 1944 г. Самият светец, покровител на манастира, се явил насън на един от местните комунистически активисти и го предупредил, че черни дни очакват този край и България заради оскверняването на мястото. Още на следващия ден добитъкът бил изведен от манастира, а той лъснат като за църковна служба, твърдят

Късно лято в Тасос

            Екскурзията до Тасос беше отлагана вече няколко пъти - или през Великденската ваканция сезонът още не е открит и на практика евтини нощувки не се предлагат, или се сещаме „от днес за утре“ и предложенията не влизат във финансовата рамка, или… Интересно, но във ViaMichelin , който ми е давал много ценни идеи при планирането на екскурзии в различни страни от Европа, няма почти никаква информация за Тасос. Ако смартфонът ви е с Android, братята румънци са се погрижили - безплатната програмка Thassos ви дава актуална информация за фериботи, хотели и т. н. (и с английски интерфейс). От Стара Загора вариантите за пътуване са общо взето 2 - през ГКПП „Капитан Петко войвода“ или през Златоград. Колеги и приятели, минали през Златоград, бяха единодушни - втори път твърдо „нье!“. Макар и по-дълъг с около 130 км в едната посока, маршрутът ни минава по „царския път“. След откриването на Маказа нещата се променят, но трябваше да използваме почивните дни в начало

Римският мост край Дъбово

На север от с. Дъбово (Яйканлий), общ. Мъглиж, се намира един от най-важните през древността и Средновековието проходи през Стара планина - Друма, Яйканлийски проход, Боаза, Боазки път, Дъбовски проход, Търновска пътека и дори - Руският път. Заедно с намиращия се на изток Ветренски (Лаханлийски) проход векове наред е осигурявал комуникациите между южните и северните склонове на Балкана, между областите Тракия и Мизия. В миналото между тези пътища било прокарано трасето и на още едно, по-слабо използвано разклонение, което останало в историята с името Иванкова (Ванковата) пътека, тъй като се смятало, че по него от България към Византия избягал узурпаторът на българския престол Иванко, убиецът на Асеня. Второкласният път към Борущица реално повтаря трасето на стария Друм. Гара Дъбово свързва основната ж.п. линия София - Бургас с разклонение, минаващо по долината на Дъбовската (Кръстецка, Борущянска, Поповска) река, пресичащо на север Балкана и водещо до Царева ливада, Велико Търново и