Пропускане към основното съдържание

Бузовградското кале и други камънаци

Поради ред „академични заигравки“ туристическия сезон открихме твърде късно. Решихме като за начало да минем по някой близък и по-лек маршрут, за който не трябва предварителна подготовка. Изборът бе Бузовград и екопътеката „Пътят през вековете“.
Бузовградският мегалит е традиционно посещаван по време на лятното слънцестоене, когато „хиляди, маса, народ“ се сеща за туризъм и отива да си отваря чакрите между камънаците. Това е и една от причините, да не сме го посетили досега. Другата - прекалено ни е наблизо, винаги можем…, като оня, дето убил жена си след 20 г. брак - ха днес, ха утре…
Поради спонтанното ни решение и незаредените батерии на ВСИЧКИ фотоапарати, илюстративните снимки са правени с тутурутка от човек, за който битовите комуникационни устройства са достигнали своя апогей с появата на Nokia 1100. За което - много сори!
На 220 м от централния площад на селото по посока Средногорово, след мостчето, се вижда (евентуално) малка жълта табелка, сочеща наляво. Тръгвате по ул. „Чудомир“, а в края ѝ, надясно по „Балкан“. Достигате до един трафопост, около който можете да оставите колата. След това тръгвате на юг, към боровете, по ул. „Черешака“ и по първата или втората пряка вдясно стигате до началото на пътеката (42.57680, 25.37072). Тя е из[к|г]радена през 2005 г., като са усвоени около 15000 лв. В интерес на истината, резултатът би могъл да бъде и по-добър!.
map.png

Табелите в центъра на селото и в началото на пътеката указват, че най-отдалеченият обект, тракийската гробница, е на час, час и нещо разстояние. Със съжаление от мрежата разбрахме, че тя е затворена за посетители. Неизвестно до кога. Вторият най-отдалечен обект, Черковището, отпадна, защото предния ден (Еньовден) кучката явно беше газила през „самодивски“ цветя и си беше изгорила лапите, така че през повечето време трябваше да я носим.

IMG_20170625_113017.jpg

Пътеката започва със бяло/зелено/бяла маркировка, като на много от дърветата има червени петна, напомнящи хелоуински тикви, които според някои тълкувания трябва да са усмихнати лица.

IMG_20170625_105434.jpg

Половин час след тръгването стигнахме до разклон, на който табелите указваха наляво към „Бащин камък“ (бяло/зелено/бяло), надясно - към „Мъжки камък“ (бяло/жълто/бяло). Продължихме наляво и след 5 мин. стигнахме до „Дядопеньовата чешма“ (пресъхнала) и първата беседка и място за барбекю по маршрута. След още 10 мин. - нов разклон с беседка и огнище, наляво - „Калето“, надясно - Мегалитът. След 5 мин. - нов разклон - наляво - към крепостта (бяло/синьо/бяло), направо - към с. Розово. След десетина минути през ливадите и гората, като оставихме вляво площадката на делтапланеристите, стигнахме до Бузовградското кале (42.57235, 25.38183).
Късноантичната и средновековна крепост е била издигната на три средногорски върха, средният от които е с височина 544 m. Въпреки, че сега е останала само една от кулите на калето, издигаща се на височина 3.5 m, крепостта хич не е била малка. С формата на неправилен четириъгълник, умело вплетена в гънките на терена, тя е била с площ от 17 дка.

IMG_20170625_113542.jpg

Крепостта е съществувала от ранновизантийско време през V-VI век до XII-XIV век. Зидарията е от ломен камък, споен с бял хоросан, смесен с парчета от счукана тухла. Крепостта е охранявала пътя и прохода към днешното село Казанка в южните склонове на Средна гора. Към река Тунджа се е спускал подземен коридор за водоснабдяване. От крепостта се открива невероятна гледка към Казанлъшката долина.
В момента се извършват археологически разкопки (без голям ентусиазъм, или по-точно - без средства). Дремещият под сянката работник ни пусна да се качим по камъните, като ни предупреди да не газим по разкопаното и да не се спъваме по маркиращите участъците канапи. Защото „шефовете“ никак не ги обичали тези работи!
От крепостта се върнахме по същия път и след 25 мин. стигнахме до беседка с огнище и малко по-нататък - главната атракция - Мегалитът /„Вратата на богинята Майка“/„Вратата на Слънцето“. Тя е разположена на 572 (според др. източници 567 или 544) м надморска височина в северните склонове на Сърнена Средна гора, на последното възвишение („Бубакая“ - „Бащин камък“), което доминира над Казанлъшката долина. На най-високата му точка се издига скална формация, като след изследванията на проф. Александър Фол и проф. Валерия Фол мястото е познато като „Слънчева врата“ или „Мегалита“. Разбира се, тяхната теория си има и противници, които отричат „мегалитния“, т.е. построен от човека, произход в полза на природния.
Мегалитната врата е ориентирана приблизително по линията изток – запад. Югоизточно от мегалита, е дооформена част от основната скала като „трон“, чийто фронт за наблюдение е разположен главно в посоката запад - северозапад. Археоастрономическите изследвания на обекта показват, че между 1800 – 1600 г. пр. Хр. в дните на лятното слънцестоене слънчевият диск е залязвал точно в отвора на мегалитната врата, след което се е скривал за връх Триглав на Стара планина.
Между двете най-високи скали е оформен чрез минимална обработка отвор, върху който са поставени два монолитни къса един върху друг. Така се оформя врата с размери на отвора 1.63 х 0.77 м, през която се вижда цялата Казанлъшка долина.

IMG_20170625_120207.jpg

Има много теории, дали това е естествено образование или дело на човешките ръце - астрономическа обсерватория, тракийска гробница или светилище, наблюдателен пост, нито едно от изброените или всичко заедно. Много материали по този въпрос е написала известната старозагорска журналистка Донка Йотова, част от тях в книга по темата (Мегалитният паметник край с. Бузовград, община Казанлък - "Вратата на богинята" / Алексей Стоев, Пенка Мъглова, Донка Йотова).
Погледнато в по-широк мащаб мегалитът попада на един от върховете на триъгълник, на чиито други два ъгли се намират столицата на одрисите Севтополис и могилата Голяма Косматка. Според проф. Александър Фол на отсрещните старопланински хълмове, виждащи се през „вратата”, има изградени подобни съоръжения. Твърде възможно е освен за култови цели мястото да е било използвано и като  „комуникационен“ възел.
В околността се виждат още няколко подобни, по-малки мегалита.
Тук е разпръснат праха на проф. Фол по (предполагаем) тракийски ритуал.

IMG_20170625_120147.jpg

На 28 май 2013 г. обектът е обявен за природна забележителност. Лансира се идеята мястото да бъде популяризирано като „Българския Стоунхендж“. Което си е тъпо хрумване на недоучила „калинка“, дори и само заради факта, че между 1901 и 1964 г. Стоунхендж е многократно преизграждан, за да се получи това, което туристите познават днес. И от което, Слава Богу, мегалитът е пощаден. Засега.
От беседката по нова, бяло/жълто/бяло маркирана пътечка на юг продължихме към другата забележителност - „Мъжки камък“ (42.56858, 25.37195). Природният феномен е наречен така поради характерната си, еректирала форма. Разстоянието взехме за около 12 мин.

IMG_20170625_123201.jpg

Оттук решихме да не следваме маркировката и по стръмна, „неекологизирана“ пътека слязохме през гората до селото.
За целия маршрут, без бързане, ни трябваха малко повече от два часа. Разходката може да се комбинира и с посещение на близкия язовир „Синята река“, където са построени бунгала за почивка и ресторант, а има и възможност за (платен) риболов.

Още снимки:
Booking.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Най-старият манастир в Европа

Човек и добре да живее, трябва да плаща данъци. Помолиха ни да платим таксите на някакъв имот в Чирпанско. В Стара Загора не можели да приемат плащането, защото било към друга община, а по банков път не било препоръчително, защото преводите се губели и задълженията оставали да „висят“ (sic!). Това, от своя страна, ни позволи да реализираме отдавна планираното посещение на Най-старият манастир в Европа, който се намира край чирпанското село Златна ливада. Смята се, че манастирът край Златна ливада е основан през 344 г. лично от Атанасий Александрийски. Обителта е видяла и добро, и зло. Сред най-големите гаври със светото място е превръщането й в овчарник малко след 9 септември 1944 г. Самият светец, покровител на манастира, се явил насън на един от местните комунистически активисти и го предупредил, че черни дни очакват този край и България заради оскверняването на мястото. Още на следващия ден добитъкът бил изведен от манастира, а той лъснат като за църковна служба, твърдят

Късно лято в Тасос

            Екскурзията до Тасос беше отлагана вече няколко пъти - или през Великденската ваканция сезонът още не е открит и на практика евтини нощувки не се предлагат, или се сещаме „от днес за утре“ и предложенията не влизат във финансовата рамка, или… Интересно, но във ViaMichelin , който ми е давал много ценни идеи при планирането на екскурзии в различни страни от Европа, няма почти никаква информация за Тасос. Ако смартфонът ви е с Android, братята румънци са се погрижили - безплатната програмка Thassos ви дава актуална информация за фериботи, хотели и т. н. (и с английски интерфейс). От Стара Загора вариантите за пътуване са общо взето 2 - през ГКПП „Капитан Петко войвода“ или през Златоград. Колеги и приятели, минали през Златоград, бяха единодушни - втори път твърдо „нье!“. Макар и по-дълъг с около 130 км в едната посока, маршрутът ни минава по „царския път“. След откриването на Маказа нещата се променят, но трябваше да използваме почивните дни в начало

Римският мост край Дъбово

На север от с. Дъбово (Яйканлий), общ. Мъглиж, се намира един от най-важните през древността и Средновековието проходи през Стара планина - Друма, Яйканлийски проход, Боаза, Боазки път, Дъбовски проход, Търновска пътека и дори - Руският път. Заедно с намиращия се на изток Ветренски (Лаханлийски) проход векове наред е осигурявал комуникациите между южните и северните склонове на Балкана, между областите Тракия и Мизия. В миналото между тези пътища било прокарано трасето и на още едно, по-слабо използвано разклонение, което останало в историята с името Иванкова (Ванковата) пътека, тъй като се смятало, че по него от България към Византия избягал узурпаторът на българския престол Иванко, убиецът на Асеня. Второкласният път към Борущица реално повтаря трасето на стария Друм. Гара Дъбово свързва основната ж.п. линия София - Бургас с разклонение, минаващо по долината на Дъбовската (Кръстецка, Борущянска, Поповска) река, пресичащо на север Балкана и водещо до Царева ливада, Велико Търново и