Пропускане към основното съдържание

Сага за пясък и лед

Която и класация на туристическите забележителности на Европа и на Белгия в частност да разгледате, на първите места задължително е Брюж. Всички анотации си приличат: (поредната) Северна Венеция, канали, романтика, мостове, история, още канали, малко мухъл, още мостове…
Това, което на практика не се споменава, е Фестивалът на ледените фигури (Ice Sculpture Festival). Създаден по инициатива на Франсис Вандендорп (Francis Vandendorpe) и неговия екип от N.V. Snow & Ice Events, Фестивалът на ледените фигури в Брюж от началото на века предлага незабравимо преживяване на гостите на града по време на Коледните празници.
Това е първото по рода си събитие в Европа и води началото си от 1999/2000 г. Провежда се на Гаровия площад в града. Това го прави още по-достъпно за хилядите посетители. В специално изградения павилион с площ около 3 дка се поддържа температура от -6℃. Работи и Леден бар, на който можете да си изпиете питието от чашка от лед. Всички фигури, за чието изграждане са необходими между 300 и 500 т сняг и лед, са подчинени на темата на Фестивала. В началото тя е била „Брюж в сняг и лед“ (2000), след това следват „Световно пътешествие” (2002), „Кралството на боговете“ (2003), „Леденa планета“ (2006), „Ледена фантазия“ (2007), „Замръзналото кралство“ (2013), „В страната на хобитите“ (2014)...
Повече от 2 300 000 души са посетили изложбите. Има покани за посещение на Франция, Италия, Испания и Турция.

През 2004 г. Фестивалът се провежда паралелно и в Антверпен (Анверс) по случай края на Годината на Рубенс.

На два пъти, през 2009 и 2010 г., по покана на Париж, шоуто посещава града и е представено в екотермален павилион на Шанз Елизе, по време на Международното Коледно изложение. Посещават го повече от 270 000 парижани и гости на френската столица.

Изложбата посещава и Брюксел, като павилионът е разположен пред церемониалния Кралски дворец. Събитието е част от зимните празници „Winterpret - Plaisirs d'Hiver“. Повече от 160 000 посетители се радват на 42-те сцени с белгийски комиксови герои, от които у нас като че ли най-известни са Смърфовете.

В края на 2016 г. Леденият фестивал се мести в Хаселт, като е посветен на ледената магия на Антарктика.Тазгодишното издание бе посветено на 25-годишнината на Disney - Paris, така че посетителите можеха да се срещнат с героите на Дисни, Марвел, Пиксар и Междузвездни войни „на живо“. Проведе се в Брюж и Лиеж.Зеебрюге или „Брюж на морето“ е пристанищният и морски курортен квартал на Брюж.
Известен е с това, че е може би единственото място в света, където две противникови сили записват победа. По време на Първата световна война тук е имало немска военноморска база. Англичаните потапят три стари кораба на входа ѝ, като го блокират, и отбелязват победа. Германците прокопават нов канал покрай тях и, отваряйки входа, също записват победа.
Тук се провежда друго, не по-малко интересно изложение - летният фестивал на пясъчните фигури. През август, на площ с размерите на футболно игрище, се извисяват приказни замъци, дракони и принцеси…
След касата има павилион, в който можете да изгледате документален филм, разкриващ как от стотиците тонове специално обработен пясък, благодарение на усилията на огромни екипи от творци, се „появява“ пясъчната феерия.
И на двата фестивала се допускат и домашни любимци. Условието е да са на повод и да не уринират върху фигурите.


Но да се върнем към причината за написването на тази дописка. По Коледните празници отнякъде чухме, че в Русе се провежда Ruse Ice Fest. Ура-а-а, това изкуство е дошло и при нас! После разбрахме, че това е четвъртото издание на празника. Което би трябвало да означава, че вече е захвърлил памперса… Да, да, ама не! В палатка, с 20-30 м2 площ, бяха разположени 7 (словом: седем) ледени фигури, без някаква видима връзка помежду си. Цялото посещение продължи не повече от десетина минути.
Дали очакванията ни бяха прекалено големи, дали бяхме подлъгани от рекламата за „уникалност“, но определено бяхме разочаровани. Съпътстващата програма е доста по-богата, но определено е насочена към жителите на града, а не към гостите му.
В Русе се провеждал от няколко години и фестивал на пясъчните фигури. Предвид видяното, най-вероятно няма да го посетим, поне докато организаторите не „пораснат“. Засега ще се задоволим с Фестивала на пясъчните фигури в Бургас, който макар и да не е с мащабите на световните такива, е с история и опит. При него има идея, има обща насока, има мащаб, докато в Русе не забелязахме нищо такова.


След като предвидените поне 2-3 часа за разглеждане на Фестивала рязко се стопиха, за да не сме съвсем капо, използвахме времето си за разходна из красивия град и за посещение на някои от туристическите му атракции.
Сексагинта Приста е римска крепост, чието име може да се преведе като “Пристанище на 60-те кораба”. Създадена е в средата на I век по време на император Веспасиан. Вероятно получава името си във връзка с Дакийските войни на император Домициан, когато при устието на река Русенски Лом е прехвърлен един римски легион, състоящ се приблизително от 6000 души. 60 кораба от типа „пристис“ са били необходими за тази акция. Открита е в края на ХІХ век от Феликс Каниц на основа на разстоянията между крепостите, отбелязани в римските маршрутни карти. След направени разкопки са намерени артефакти от II- I век преди новата ера, доказващи  съществуването на тракийско селище на същото място.
Една от проучените сгради от ІІ-ІІІ век е храм на Аполон, в която са открити четири цели и фрагменти от още няколко оброчни плочки на Тракийския конник и Аполон, керамика, монети. На мястото си е открит и жертвеник на Аполон с надпис. Преустановил функциите си в края на ІІІ век, върху него е изградена една от най-важните сгради в римския военен лагер – Принципията (или военният щаб) - при император Константин Велики, която е функционирала до първите десетилетия на V век. Находките от периода са малко - главно монети и фрагменти керамика.
Сексагинта Приста завършва съществуването си след атаките на авари и славяни в края на VI - началото на VII век. По-късно, през IX - X век, върху нейните руини е изграден средновековният град Русе.
Поради стратегическото си местоположение мястото винаги се е ползвало като военно укрепление. На територията му има дори подземен бункер. Интересна история разказа служителят на музея, който беше дежурен на крепостта този ден: По социалистическо тук е имало военно поделение и бункерът е служил за лазарет. Всички са мислили, че е ново строителство. Веднъж, вече в настоящо време, дошла на посещение немска група и много възрастен германец поискал да покаже на внучката си мястото, където е служил през войната като фелдшер. Оказало се, че бункерът е строен от немците през 30-те години на миналия век, а на една от стените могат да се видят инициалите на немеца и годината - 1944.
Крепост Сексагинта Приста
адрес: BG-7000 Русе, ул. „Цар Калоян“ 2А
GPS: 43.846730, 25.945997


Другото място, което посетихме в Русе, бе Екомузея. Според служителите му, той е уникален с това, че не е просто природонаучен музей, а показва екосистемата край Дунава.
В подземното ниво се намира най-големият сладководен аквариум за диви риби в България - 65 тона вместимост. В него могат да се видят риби от Дунав и вливащите се в него реки. Е, в аквариума с надпис „щука“ имаше каракуди и служителката предположи, че става дума за един и същи вид, известен под различни имена. Не всеки може да бъде рибар-специалист или поне ихтиолог…
В екомузея в Русе „живее“ реалистичен мамут от вида „космат мамут“. Лично на мен много ми приличаше на „Мани“ от Дорково, но ми беше обяснено, че разликата между двата вида е огромна и е лаишко да се смесват. Наистина, Дорковският екземпляр прилича повече на съвременен слон, докато мамутът от Русе е вулгарно неепилиран.
Тук може да се види и единствената в света запазена кост от друг вид мамут - Mammuthus romanus.
Други зали са посветени на  най-характерното местообитание по Дунава - влажните зони. В музея има също и диорами с грабливи птици, нощни и дневни, с горски бозайници.
Последният етаж бе преотстъпен на Етнографския музей, където бяха изложени предмети от бита на русенци през вековете. Интерес (и особена гордост за русенци) представлява информацията „За първи път”, а и „гъбата” със стари обяви, афиши, реклами.
На приземния етаж, до касите, има две машини за сувенири. От едната можете да си вземете сувенирен жетон от серията „Golden Bulgaria“, на другата да си „изковете“ сувенирна пластинка от жълти стотинки.
Екомузей
адрес: BG-7000 Русе, ул. „Етър“ 3
GPS: 43.843030, 25.944551


Още снимки:


Booking.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Аахен, първата столица на обединена Европа

Пътни бележки Вместо увод Който и туристически справочник или рекламна брошура да разгърнете, ще установите, че предлаганите дестинации са едни и същи. От друга страна има много места, които, често незаслужено, са останали извън полезрението на туроператорите. Ще се опитам да ви запозная с някои от тях.
Аахен

GPS: 50°46′31″N 6°4′58″E
Website: www.aachen.de
(Aachen, Aken, Aix-La-Chapelle) е най-западният град на Германия, намиращ се в областта „Drei Grenzen“ („Трите граници“), където се събират Белгия, Германия и Холандия.
Населението му е около 250 000, в миналото е бил един от центровете на въгледобивната промишленост, а сега е водещ център на IT-изследванията, благодарение и на университета, един от най-добрите в Германия.
Аахен е столицата на Карл Велики. И тъй като по това време „велики“, „смели“, хубави“ и тем паче владетели с лопата да ги ринеш, става дума за онзи, който говорел на немски само с конете си. Може би защото е роден в Лиеж, сегашна Белгия. Известен още …

Късно лято в Тасос

Екскурзията до Тасос беше отлагана вече няколко пъти - или през Великденската ваканция сезонът още не е открит и на практика евтини нощувки не се предлагат, или се сещаме „от днес за утре“ и предложенията не влизат във финансовата рамка, или… Интересно, но във ViaMichelin, който ми е давал много ценни идеи при планирането на екскурзии в различни страни от Европа, няма почти никаква информация за Тасос. Ако смартфонът ви е с Android, братята румънци са се погрижили - безплатната програмка Thassos ви дава актуална информация за фериботи, хотели и т. н. (и с английски интерфейс).
От Стара Загора вариантите за пътуване са общо взето 2 - през ГКПП „Капитан Петко войвода“ или през Златоград. Колеги и приятели, минали през Златоград, бяха единодушни - втори път твърдо „нье!“. Макар и по-дълъг с около 130 км в едната посока, маршрутът ни минава по „царския път“. След откриването на Маказа нещата се променят, но трябваше да използваме почивните дни в началото на септем…

Честна мускетарска!

Пиерфонд - шедьовърът на Виоле ле Дук
Виоле ле Дук (Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc) е гениален френски архитект, теоретик, скулптор и художник, известен най-вече с реставрациите на замъци и църкви. Работил е върху Нотр Дам дю Пари, Монт Сент Мишел, Каркасон, Куси, много църкви и абатства. Поканен е да проектира вътрешната структура на Статуята на свободата, но за съжаление почива преди да бъде завършен проектът. Разработките му върху укрепленията и ефектът от артилерийския огън, основани на личния му опит при обсадата на Париж по време на Френско-Пруската война (1870-71 г.), са основа на френската фортификация до Втората световна война. Най-известни са укрепленията на Вердюн и линията „Мажино“.През тридесетте години на 19. век във Франция, а по-късно и в цяла Западна Европа се възражда интересът към миналото, често в романтична светлина. Бурно започва да се развива археологията. Откриването на Троя от Шлиман 60 години по-късно само „долива масло в огъня“. Извършва се реставрация на мно…