Пропускане към основното съдържание

Манастирите край Асеновград

Решихме да посетим авиоизложението „Построено от българи“ на летището в Крумово, което бе в чест на стогодишнината от създаването и полета на първия български самолет „Йорданов - 1“.

100.jpg
Тъй като по програма демонстрациите трябваше да започнат от обяд, решихме да запълним времето с посещение на манастирите около Асеновград. Най-известните са Араповски, Горноводенски, Кукленски и Мулдавски манастири. Започнахме с

Араповския манастир „Св. Неделя“,

който е основан в средата на 19 в. и е единственият, построен по време на турското робство. Носи името си от с. Арапово (сега Златовръх). Съществуват няколко легенди за създаването му. Според едната ясакчията (полицейски началник) Али ага, който заедно с йеромонах Софроний е подпомогнал градежа на обителта, е сънувал, че до манастира има чудодейна вода, изцеряваща болести и най-вече слепота. Според друга легенда, мястото е открито от гъркиня, която сънувала, че трябва да изкопае вода, с която да излекува сляпото си дете. Арап бей, на чиято земя се намирало бъдещето Аязмо, става свидетел на лековитата сила на водата и в знак на благодарност дарява имението и разрешението си за градеж на манастир.

IMG_6876.JPG

Строителството на манастирския комплекс започва през 1856 г. от майстори от с. Югово, начело със Стоян (Стою) Узунов (Гудевски), като се повтаря плана на Горноводенския манастир.
Главната църква е завършена през 1859 г. и представлява трикорабна, триконхална сграда с купол и притвор. Храмът е посветен на света великомъченица Кириакия (или Неделя, на славянски). За твърдо и достойно изповядване на Христовата вяра красивата девица била жестоко измъчвана, а след това осъдена на посичане с меч на 7 юли 289 г. в град Никомидия (Мала Азия). Олтарният иконостас в храма и четирите малки иконостаси при колоните са творение на майстора Стоян Узунов. Стенописите в църквата са от 1864 г. и са дело на зографите Георги Данчов-Зографина и Алексий Атанасов. Освен традиционните евангелски сюжети, тук намираме сцени с житията на патрона на манастира св. Неделя, на родоначалника на монашеството св. Йоан Кръстител и на особено почитаната в този район св. Параскева. Представени са още сцени от живота на българския светец Иван Рилски и на славянските просветители св. св. Кирил и Методий. Тук за първи път се разчупва канонът при представянето на житието на св. св. Кирил и Методий и те са изобразени като проповедници и покръстители на българския народ.

IMG_6879.JPG

Манастирските сгради в Араповския манастир са били строени на два етапа. Първоначално към 1856 - 1859 г. бил издигнат един П-образен корпус, обграждащ църквата от изток, запад и север. Днес от него е оцеляла само западната двуетажна страна с монашески килии. По-късно в югозападния ъгъл на двора било пристроено второ П-образно крило със самостоятелен вход, служещо за гостоприемница. То е било възстановено през 1935 г., след сериозни повреди от земетресението от 1928 г. Няколко други допълнителни пристроявания и надстройки са превърнали двете крила в живописно раздвижен ансамбъл.
През 1859 г. в манастира са основани новобългарско училище с около стотина ученици. Манастирът е бил арена на борба с гръцките фанариоти, а игумена Гервасий Левкийски основава тук и таен комитет. През 1868 г. в манастира е открито и училище за свещеници.
По време на Априлското въстание в Араповския манастир е пребивавала майката на Иван Вазов със своите деца. През руско-турската освободителна война (1877 – 1878 г.), обителта е опожарена от отстъпващите турски войски, но впоследствие наново възстановена.
Извън манастирския комплекс, недалеч от северната порта, се намира аязмото. Около него през 1870 г. е построен параклис, който също е изографисан от Георги Данчов. В момента параклисът е много занемарен, пълен е с гнездящи лястовици.

IMG_6883.JPG
Покръстването на княз Борис-Михаил е изобразено в параклиса

Най-оригиналната постройка в Араповския манастир е кулата-донжон, която е издигната по инициатива на Ангел войвода – един от най-известните хайдути от този край. Първите два етажа са каменни с тесни прозорчета, приспособени за бойници. Третият етаж представлява жилищната част с дървено-паянтова конструкция и силно издадени еркери. В момента кулата действа като музей, който се отваря след настояване пред намусения монах, който живее в манастира.

IMG_6880.JPG

До манастира, който се намира между селата Златовръх и Козаново, се стига по обозначен черен път. Около аязмото има места за барбекю.
Араповски манастир „Св. Неделя“
адрес: BG-4264 Златовръх
GPS: 42.01444, 24.99417 (42°00'52.0"N 024°59'39.0"E)
тел.: +359 88 679 6577
цена: 1/0.50 лв (за кулата)

Тъй като времето напредваше, решихме да оставим за друг път Кукленския и Горноводенския манастири, тъй като се намират по-близо до обичайните ни маршрути и бихме могли да ги посетим без големи отклонения. Затова се отправихме към

Мулдавския манастир,

намиращ се между с. Мулдава и Асеновград. В предание се посочва, че манастирът бил основан по време на Втората българска държава, а през турското робство на три пъти е разрушаван, а след това възстановяван, като последно е възобновен през 1836 г. от игумен Антим. Както повечето манастири от този район и той е възникнал в околностите на древен целебен извор. За първи път след опустошаването му, сведения за манастира под името „Св. Параскева“ са открити в Станимашкото синурнаме (финансов регистър) от 1519 - 1538 година.
През Възраждането Мулдавският манастир е бил важно книжовно средище и разполагал с богата библиотека с много стари и редки ръкописи, които по-късно били разграбени и унищожени. Към манастира е съществувало и килийно училище до 1888 г. В Мулдавския манастир е запазено скривалището на Васил Левски под бившата игуменарна. През 1883 г. манастирът е посетен от известния чешки художник Иван Мърквичка. По време на посещението му внезапно умира сина му, който е погребан в двора на манастира.
Манастирският комплекс се състои от двуетажни жилищни сгради с открити чардаци и висок манастирски зид, които ограждат от четирите му страни просторен двор, застлан с калдъръм. В средата на двора се издига съборната църква с висока камбанария. Построена е през 1836 г. и представлява голяма трикорабна безкуполна псевдобазилика с вътрешен и открит притвор. Църквата е изписана през 1840 г. от тревненските зографи Кръстьо Захариев и синовете му Петър и Георги. В галерията до входа, се намират фигурите на светците Кирил и Методий, а вътре на Климент Охридски, Наум Преславски, Евтимий Търновски и Теодосий Търновски. Източната стена на предверието е заета изцяло от пространната композиция „Страшният съд“. На северната и южната стени са намерили място други назидателни теми - „Сътворението на света“, „Апокалипсиса“ и „Деянията на апостолите“. Особен интерес представлява откритата аркада, поставена върху седем зидани колони, образуващи четири отделни свода. На югозападния ъгъл на аркадата се извисява камбанарията, която е издигната през 1894 г. от майсторите Георги Кръстев и Киро Тодоров от Асеновград. През 1946 г. църквата се срутва, при което оцелява само западната й стена с предверието и аркадата. Запазили са се само отделни сцени от стенописите в предверието, напр. части от Апокалипсиса. Всички стенописи на аркадата са в по-тъмни тонове и се отличават по стил и изпълнение от стенописите в предверието. От възпоменателния надпис отвън на аркадата се вижда, че те са рисувани през 1836 г., но не е посочено името на художника. Интерес представлява ктиторският портрет на дарителя Петко х. Неделчев и синът му Неделчо от Чирпан. Те са представени в цял ръст с дълги народни носии. Съборената църква е изградена наново през 1951 г.

IMG_6895.JPG
Дарители заплащат изографисването

Аязмото „Св. св. Козма и Дямян“ е построено през 1888 г. и се намира на 20 м. извън манастирския комплекс. Към момента е занемарено.

IMG_6939.JPG

Когато посетихме манастира, в църквата течеше служба. Единствената монахиня държеше исото, а отчето беше по къси гащи и шарена риза… Подписахме се на петиция за възстановяване на пътя към манастира…
Преди няколко години манастирът (или поне южната му част) изгаря. Смешката е в това, че по време на „Култа към личността“ и най-върлия комунизъм държавата намира средства и възстановява „опиума на народа“, докато сега, когато всички управляващи, независимо от политическата им принадлежност, палят свещи, големи като корабни мачти, пари няма!

IMG_6917.JPG
Няма средства за възстановяване на изгорялото крило

До манастира (C) се стига поне по два начина. Ние минахме по черен път (A) през ореховата градина на около 3 км от Асеновград и оставихме колата в края на вилната зона, като след това през гората стигнахме до манастира. Табелите в началото на пътеката са скрити в храсталаците, но на места има найлонови ленти, оставени от байкърите, които карат по тези места.

trace.png

Другият вариант е да се продължи по асфалта и на около 4-я км с остър десен завой (B) се отправяте към манастира. По свидетелски данни скоро асфалтът свършва и колата ви трябва да е на поне 15 години, за да (сте я прежалили и да) издрапа догоре.

IMG_6950.JPG
Табелите са скрити в храстите

Мулдавски манастир „Св. Петка“
адрес: BG-4249 Мулдава
GPS: 41.97888, 24.91328 (41°58'44.0"N 024°54'47.8"E)

Още снимки от ©Ема Жунич:


Booking.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Аахен, първата столица на обединена Европа

Пътни бележки Вместо увод Който и туристически справочник или рекламна брошура да разгърнете, ще установите, че предлаганите дестинации са едни и същи. От друга страна има много места, които, често незаслужено, са останали извън полезрението на туроператорите. Ще се опитам да ви запозная с някои от тях.
Аахен

GPS: 50°46′31″N 6°4′58″E
Website: www.aachen.de
(Aachen, Aken, Aix-La-Chapelle) е най-западният град на Германия, намиращ се в областта „Drei Grenzen“ („Трите граници“), където се събират Белгия, Германия и Холандия.
Населението му е около 250 000, в миналото е бил един от центровете на въгледобивната промишленост, а сега е водещ център на IT-изследванията, благодарение и на университета, един от най-добрите в Германия.
Аахен е столицата на Карл Велики. И тъй като по това време „велики“, „смели“, хубави“ и тем паче владетели с лопата да ги ринеш, става дума за онзи, който говорел на немски само с конете си. Може би защото е роден в Лиеж, сегашна Белгия. Известен още …

Късно лято в Тасос

Екскурзията до Тасос беше отлагана вече няколко пъти - или през Великденската ваканция сезонът още не е открит и на практика евтини нощувки не се предлагат, или се сещаме „от днес за утре“ и предложенията не влизат във финансовата рамка, или… Интересно, но във ViaMichelin, който ми е давал много ценни идеи при планирането на екскурзии в различни страни от Европа, няма почти никаква информация за Тасос. Ако смартфонът ви е с Android, братята румънци са се погрижили - безплатната програмка Thassos ви дава актуална информация за фериботи, хотели и т. н. (и с английски интерфейс).
От Стара Загора вариантите за пътуване са общо взето 2 - през ГКПП „Капитан Петко войвода“ или през Златоград. Колеги и приятели, минали през Златоград, бяха единодушни - втори път твърдо „нье!“. Макар и по-дълъг с около 130 км в едната посока, маршрутът ни минава по „царския път“. След откриването на Маказа нещата се променят, но трябваше да използваме почивните дни в началото на септем…

Честна мускетарска!

Пиерфонд - шедьовърът на Виоле ле Дук
Виоле ле Дук (Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc) е гениален френски архитект, теоретик, скулптор и художник, известен най-вече с реставрациите на замъци и църкви. Работил е върху Нотр Дам дю Пари, Монт Сент Мишел, Каркасон, Куси, много църкви и абатства. Поканен е да проектира вътрешната структура на Статуята на свободата, но за съжаление почива преди да бъде завършен проектът. Разработките му върху укрепленията и ефектът от артилерийския огън, основани на личния му опит при обсадата на Париж по време на Френско-Пруската война (1870-71 г.), са основа на френската фортификация до Втората световна война. Най-известни са укрепленията на Вердюн и линията „Мажино“.През тридесетте години на 19. век във Франция, а по-късно и в цяла Западна Европа се възражда интересът към миналото, често в романтична светлина. Бурно започва да се развива археологията. Откриването на Троя от Шлиман 60 години по-късно само „долива масло в огъня“. Извършва се реставрация на мно…