Пропускане към основното съдържание

Най-старият манастир в Европа

Човек и добре да живее, трябва да плаща данъци. Помолиха ни да платим таксите на някакъв имот в Чирпанско. В Стара Загора не можели да приемат плащането, защото било към друга община, а по банков път не било препоръчително, защото преводите се губели и задълженията оставали да „висят“ (sic!). Това, от своя страна, ни позволи да реализираме отдавна планираното посещение на

Най-старият манастир в Европа,

който се намира край чирпанското село Златна ливада.

map.png


Смята се, че манастирът край Златна ливада е основан през 344 г. лично от Атанасий Александрийски. Обителта е видяла и добро, и зло. Сред най-големите гаври със светото място е превръщането й в овчарник малко след 9 септември 1944 г. Самият светец, покровител на манастира, се явил насън на един от местните комунистически активисти и го предупредил, че черни дни очакват този край и България заради оскверняването на мястото. Още на следващия ден добитъкът бил изведен от манастира, а той лъснат като за църковна служба, твърдят местните хора. Дали Людмила Живкова е знаела за оскверняването му и за тази легенда - не е ясно. Но когато става председател на Комитета за култура, амбициозната щерка на първия човек в държавата Тодор Живков нарежда да бъде вдигнато съвсем ново внушително крило.

IMG_0176.JPG
„Св. Атанасий“ от птичи поглед

През 2004 г. проучване на акад. Росен Милев, президент на Балканската медийна академия, потвърдено и от архивите на Ватикана, установява, че манастирът край Златна ливада действително е най-старият в Европа. Построен е 16 години по-рано от считания дотогава за най-стар манастир в Европа - „Кандида каса“ в Шотландия, както и от два други френски манастира, вдигнати съответно 29 и 31 години след него.
Манастирът „Св. Атанасий“ носи името на първия православен патриарх на Александрия (Египет) - свети Атанасий Велики, един от най-изявените християнски водачи в зората на православието. Патриархът посещава нашите земи във връзка с Вселенския събор в Сердика срещу арианите (343-344 г.)
По пътя си обратно към Египет Атанасий отсяда в римска крепост на стратегическия път Сердика - Константинопол в областта Берое (дн. Стара Загора) и според житието му основава там манастир. Изборът на мястото от светеца се свързва с неговата ревностна защита на чистотата на православната вяра в контекста на борбата срещу разпространената по онова време арианска ерес. По това време живеещите в Мизия и Тракия готи и други племена са подложени на силен натиск от арианите. Според друга версия посъветвал местните хора да вдигнат храм, за да се спасят от епидемиите, и те го послушали. Години по-късно, след смъртта и канонизирането на св. Атанасий, манастирът бил наречен на негово име.

IMG_0187.JPG
Новото крило на манастира


Понастоящем Чирпанският девически манастир е действащ. Комплексът включва църква (възстановена в 1961 г.), пещера-постница и аязмо с лековита вода в манастирския двор под нея, стари нереставрирани сгради от 1840 г., нови крила, построени през 1979 г. Сега в църквата се пази чудотворната икона на светеца, обкована със сребро, дарена през 2003 г. от тогавашния Александрийския патриарх Петрос VII, година преди да загине в катастрофа с хеликоптер над Атон. Най-старите икони в църквата, на около 300 г., са на лечителите св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат, св. Мина и св. архангел Михаил.
IMG_0137.JPG
Манастирската църква


В църквата се влиза със своеобразен ритуал - трябва да се прекръстите 3 пъти, да си намислите желание и да прекрачите прага с десния крак.

IMG_0184.JPG
Манастирският двор е китна градина


В параклиса е поставена иконата на св. Петка, най-старата в манастира, която се изважда само на празника й - 15. октомври, Петковден.
В светата обител, сред монашеските килии, се е крил Васил Левски. При създаването на революционните комитети в Старозагорско Апостолът често отсядал при родолюбивите монаси. Тук са се крили и други комити и войводи по време на турското робство.

IMG_0168.JPG
На поляните зад манастира се събират хиляди поклонници на храмовия празник


И днес манастирът „Св. Атанасий“ е притегателен център за поклонници от цялата страна. Идват и много чужденци, особено гърци. На храмовия празник, който е на 2 май, православните християни идват да се причестят и да запалят свещ в църквата.

IMG_0140.JPG
Аязмото сега е каптирано


Много страдалци пък пристигат с надеждата, че ще се излекуват от водата на вълшебното Аязмо. Според преданието св. Атанасий избрал мястото за обителта близо до тракийски нимфей - водно светилище, което превърнал в християнско. По-късно водата от кладенеца е каптирана, изградена е чешма. Говори се, че изцеление носи преспиването с метален медальон с лика на св. Атанасий на болното място. Вярващите считат, че водата от аязмото лекува кожни заболявания, подобрява зрението, действа очистително на вътрешните органи и влияе добре при туморни заболявания.

IMG_0146.JPG


На 50-ина метра от манастира е скалната постница на светеца и неговите последователи. Река Стара река, по-скоро вада, я дели от обителта. В скалната ниша те се усамотявали за молитви и успокоение на душата по време на пости.  За пещерата също се вярва, че има лечебен ефект. Който пък успее да се провре през тесния скален отвор, значи е праведен.

IMG_0150.JPG
Само праведните могат да минат през тесния отвор


Манастирът край Златна ливада е един от 100-те национални туристически обекта (№ 71). Ние се сетихме, както обикновено, че не сме подпечатали книжката, когато се връщахме и бяхме вече на 20 км от манастира...
Пътят до него от Чирпан през селата Зетьово или Ценово е 10-12 км. Ако тръгнете през Зетьово, следете за табела „Истанбул“ (?!). Веднага след нея трябва да завиете наляво и пристигате в селото. Указателни табели няма. След като го подминете, след още 3-4 км стигате до с. Златна ливада. Пътят е в отвратително състояние. Бойко Борисов обещал да го оправи, но междувременно детрониран, не могъл да изпълни обещанието си. Кметът на Златна ливада, според слуховете, бил писал на Бойко да даде пари от партийната субсидия. Не че вярваме да стане. Даването, не писането. Всъщност видяхме работници да запълват дупките. С жълт речен пясък! Явно, нова технология! Всъщност табели за Златна ливада няма, но има за манастира. Последните 600-800 м са по утъпкан селски път, и това е най-хубавата част от пътуването.
Препоръчваме да минете през Ценово. Въпреки, че и тук има дупки, пътят е значително по-добър. Ако се ориентирате по GPS, възможно е във вашите карти той да не съществува. Дори Google Maps винаги чертае маршрута през Зетьово (~ 17 km от центъра на Чирпан), а не през Ценово (~ 15 km), защото път № 663 е с по-голяма тежест пред безименния път на втория маршрут.

адрес: с. Златна ливада, BG-6221
GPS: 42.105882, 25.424258
тел.: +359896961151
Отворен за поклонение: 07-16 ч.

Чирпанският манастир предлага настаняване. В обителта има леглова база и манастирска трапезария,  но е добре да се направи предварителна резервация, заради сравнително малкия брой места.

IMG_0152.JPG
На хълма над манастира има останки от римската крепост


Ако желаете да посетите останките от старата римска крепост, трябва да тръгнете по немаркирана горска пътечка край пещера-постницата към баира. След половинчасова борба с драките стигате на билото, където ви очаква голямо разочарование - всичко е така обрасло с „парички“, че всяко преминаване е невъзможно. Слизането е по-трудно, защото вече сте изгубили пътеката и трябва да се борите с тръните, докато стигнете до „по-цивилизована“ гора.

IMG_0181.JPG
Срамежлив горски обитател
Още снимки от Ⓒ Ема Жунич


Booking.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Аахен, първата столица на обединена Европа

Пътни бележки Вместо увод Който и туристически справочник или рекламна брошура да разгърнете, ще установите, че предлаганите дестинации са едни и същи. От друга страна има много места, които, често незаслужено, са останали извън полезрението на туроператорите. Ще се опитам да ви запозная с някои от тях.
Аахен

GPS: 50°46′31″N 6°4′58″E
Website: www.aachen.de
(Aachen, Aken, Aix-La-Chapelle) е най-западният град на Германия, намиращ се в областта „Drei Grenzen“ („Трите граници“), където се събират Белгия, Германия и Холандия.
Населението му е около 250 000, в миналото е бил един от центровете на въгледобивната промишленост, а сега е водещ център на IT-изследванията, благодарение и на университета, един от най-добрите в Германия.
Аахен е столицата на Карл Велики. И тъй като по това време „велики“, „смели“, хубави“ и тем паче владетели с лопата да ги ринеш, става дума за онзи, който говорел на немски само с конете си. Може би защото е роден в Лиеж, сегашна Белгия. Известен още …

Късно лято в Тасос

Екскурзията до Тасос беше отлагана вече няколко пъти - или през Великденската ваканция сезонът още не е открит и на практика евтини нощувки не се предлагат, или се сещаме „от днес за утре“ и предложенията не влизат във финансовата рамка, или… Интересно, но във ViaMichelin, който ми е давал много ценни идеи при планирането на екскурзии в различни страни от Европа, няма почти никаква информация за Тасос. Ако смартфонът ви е с Android, братята румънци са се погрижили - безплатната програмка Thassos ви дава актуална информация за фериботи, хотели и т. н. (и с английски интерфейс).
От Стара Загора вариантите за пътуване са общо взето 2 - през ГКПП „Капитан Петко войвода“ или през Златоград. Колеги и приятели, минали през Златоград, бяха единодушни - втори път твърдо „нье!“. Макар и по-дълъг с около 130 км в едната посока, маршрутът ни минава по „царския път“. След откриването на Маказа нещата се променят, но трябваше да използваме почивните дни в началото на септем…

Честна мускетарска!

Пиерфонд - шедьовърът на Виоле ле Дук
Виоле ле Дук (Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc) е гениален френски архитект, теоретик, скулптор и художник, известен най-вече с реставрациите на замъци и църкви. Работил е върху Нотр Дам дю Пари, Монт Сент Мишел, Каркасон, Куси, много църкви и абатства. Поканен е да проектира вътрешната структура на Статуята на свободата, но за съжаление почива преди да бъде завършен проектът. Разработките му върху укрепленията и ефектът от артилерийския огън, основани на личния му опит при обсадата на Париж по време на Френско-Пруската война (1870-71 г.), са основа на френската фортификация до Втората световна война. Най-известни са укрепленията на Вердюн и линията „Мажино“.През тридесетте години на 19. век във Франция, а по-късно и в цяла Западна Европа се възражда интересът към миналото, често в романтична светлина. Бурно започва да се развива археологията. Откриването на Троя от Шлиман 60 години по-късно само „долива масло в огъня“. Извършва се реставрация на мно…