Пропускане към основното съдържание

Замъкът на орлите

Много често идеите за екскурзии са възниквали спонтанно, на принципа „една жена ми каза“. За разлика от България, в останалата част от Европа в туристическите обекти може да се намерят листовки и информация какво още може да се види в района. При нас всеки, било от немарливост, било от злоба, е хванал едно парче от баницата и бие през пръстите всеки, който помисли да посегне към нея. Нещо като кучето и сеното - нито го яде, нито го дава…

map.png

При посещението си в О-Кьонингсбург разбрахме, че съвсем наблизо - на десетина километра, се намират три други атракции - „Клетката на орлите“ (La Volerie des Aigles), „Планината на маймуните“ (La Montagne des Singes) и „Земята на щъркелите“ (Cigoland, Au Parc des Cigognes). Разбира се, решихме да ги посетим. Още повече, че имахме време и ни бяха по пътя към Страсбург.

IMG_1405.jpg

Замъкът Кинтцхайм (Château de Kintzheim), който се извисява над Кинтцхайм, Елзас, датира от 12-и век. В Кинцхайм са открити погребения от римския период - от 1-и - 2-и век. Документално е известен от 6-и век под името Regis Villa. Меровингските крале го правят център на обширен район, включващ долината на река Лиепвр и горите на О-Кьонингсбург. През 774 г. император Карл Велики (Шарлеман) дарява на абатството в Лиепвр част от горите на Гунигесхайм (Gunigesheim, Quningishaim), както е известен Кинтцхайм тогава, а има предположения, че прекарва новата 775 г. в Palatium selestatis в града. През 843 г. император Лотар I, внук на Шарлеман, дарява селището на Ершангар, граф на Нордгау. Името на града се променя на Chuniggesheim  през 881 г. и през 1220 г. на Kunigisheim - все вариации на тема „кралско имение“.
Изграждането на замъка започва около 1250 г. по нареждане на Фредерик II. Донжонът и рампардите са завършени към края на века. Жилищните постройки се строят през 14-и и 15-и век. През 1341 г. император Луи IV Баварски дарява селището Кинсен (Kinsen) на съседния град Селестат. Въпреки дарението, 150 г. по-късно по нареждане на Фридрих III, Кинцхайм отново е продаден на града.
През 1633 г., по време на 30-годишната война, шведските войски частично разрушават замъка. 16 години по-късно Селестат го продава за 3000 флорина на Голен, бивш кмет на града и настоящ имперски министър. Между 1650 г. и 1670 г. Голен възстановява замъка и параклиса, но никога не го е използвал за свое жилище. Сто години по-късно единственият му обитател е монах-отшелник, който се грижи за параклиса. След френската революция замъкът е изоставен. През 1801 г. тогавашният му собственик - маркиз де  Брос го обявява за продажба. Град Селестат се опитва да възвърне собствеността си. С декрет на Наполеон I Бонапарт замъкът е даден на Матьо де Фавие, който се задължава да обезщети града с 2000 сребърни марки. След това под замъка е построена господарска къща в стила на Директорията, а между двете постройки - парк в английски стил, обявен от Министерството на културата на Франция за една от най-забележителните градини на страната. Идеята е била да се направи романтична „селска“ градина, контрастираща с руините на замъка, и силно повлияна от творбите на най-добрите художници-романтици от епохата (по същото време в много имения се наемат архитекти и художници за изкуствено създаване на руини).
Фамилията Фавие е близка с тогавашния министър на финансите Жан-Жорж Юман (Jean-Georges Humann), който прави много за запазването на замъка. Средновековните замъци в средата на 19 в. отново идват на мода. Виоле ле Дук във Франция и Бого Ебхард в Германия възстановяват множество замъци.  През 1876 г. германски архитекти запечатват руините на замъка.
По време на битката за Елзас през 1945 г. е използван за наблюдателен пост и кулата е пострадала от артилерийски обстрел. През 1965 г. замъкът е класифициран като исторически монумент от Министерството на културата.

IMG_1237.jpg

От 1968 г., с над 150000 посетители годишно, тук е открита голяма волиера за хищни птици (La volerie des aigles, The Eagles' Nest), първата във Франция. Тук се грижат и за изчезващи видове орли, соколи и лешояди, опитват се да ги размножават за запазване на биологическото разнообразие, както и да образоват публиката, като я запознават с тях. Волиерата е разположена на площ около 3800 m², от които около ​​850 m² са „жилищните помещения“ на птиците.

IMG_1243.jpg
След секунди яйцето ще бъде вдигнато във въздуха, пуснато отвисоко и изядено...

IMG_1310.jpg
На четири очи

IMG_1264.jpg
Виж ми окото...

IMG_1288.jpg
Позираме за американския герб

IMG_1390.jpg
„Елате, пиленца, при батко…“

IMG_1435.jpg
Ловът с хищни птици винаги е бил кралско забавление

За туристите, на площ около ​​800 m², се правят спектакли, на които те могат да се насладят на полета на орли, соколи, ястреби, черни кани, кондори от Андите и изобретателни египетски лешояди. Можете да наблюдавате лов с птици, като водещите ви съобщават много интересни факти за тях. През краката на насядалите по земята дечурлига преминават лешояди… Така те свикват с животните, не се отнасят с тях като с „извънземни“. Нито веднъж не чухме - от родител или от дете, възгласи „въй, ша ма/та уапи!“, както често става по нашите географски ширини.

IMG_1449.jpg
Лешоядът минава през краката на насядалите деца (дъщеря ни - със синята блузка), следвайки храната в ръката на дресьора си

В подземията на замъка има постоянни изложби, свързани с хищните птици. Средното време за посещение на замъка е 1 ч и 30 мин, от които около 40 минути е спектакълът. От паркинга до замъка, през гората, се стига за около 10 мин. Календарът и часовете на провеждането на спектаклите можете да разберете от сайта. Тази атракция не е благосклонна към английскоговорящите туристи. Те често са фрустрирани, защото обслужването и спектаклите се водят на френски и немски езици. Необходимо е да си подготвите поне минимален речников запас, за да разберете интересните обяснения за хищните птици.

адрес: Château de Kintzheim, FR-67600 Kintzheim
тел.: +33 3 88928433
факс: +33 3 88821105
GPS: 48.25607, 7.38609 (48°15’23’’ N, 7°23’24 E)
цени:
възрастни: 9,50 €
деца (5 - 14): 6,50 €
деца (под 5 г.): безплатно

Между О-Кьонингбург и Кинцхайм се намира още една зоологическа градина на открито - „Планината на маймуните“ (La Montagne des Singes), където живеят в естествена среда, без клетки и заграждения около 300 маймуни от вида магот. Тази популация е равна на много по-известната от Гибралтар.
Маготът (Macaca sylvanus), наричан още берберски макак, е примат от семейство Коткоподобни маймуни. Маготът е единствен представител на макаците извън Азия и единствената маймуна, която се среща в диво състояние на територията на Европа. Интересна особеност на магота е отсъствието на опашка, което го приближава до човекоподобните маймуни, но въпреки това е типичен представител на същинските маймуни.
Паркът е основан още през 1969 г. Първоначално площта му е била около 240 дка, а сега се е разраснала до 600 дка. Една от идеите е изучаването (от 1972 г.), запазването и развитието на популацията, тъй като маготите са вписани в Червената книга на застрашените видове. На входа служителите раздават на посетителите пуканки, които те могат да предложат на маймуните. Пуканките са единствената разрешена храна в парка. Достъпът на домашни любимци е забранен. Маршрутът, по който се движат туристите, е дълъг около 800 м.
Според Tripadvisor това е най-интересната атракция в региона.
За съжаление, ние не успяхме да посетим това прекрасно място, тъй като точно тогава имаше някакво планирано събитие и не се допускаха туристи.

адрес: La Wick, F-67600 Kintzheim
GPS: 48.26025, 7.37582 (48°15'37.18 N, 7°22'32.00 E)
тел.: +33 3 88921109
факс: +33 3 88823002
работно време:
последна седмица на март - първа седмица на ноември, 10 - 17 ч.
цени:
възрастни: 9,00 €
деца (5 - 14): 5,50 €
деца (под 5 г.): безплатно
ако имате билет за совалката О-Кьонингсбург, цените са намалени:
възрастни: 8,00 €
деца (5 - 14): 4,50 €

Ако все още не сте уморени, можете да посетите и третата атракция - тематичния парк „Земята на щъркелите“ (Cigoland, Au Parc des Cigognes). Щъркелът е птицата на Елзас и е логично основания през 1974 г. парк да е кръстен на него, а не на някакъв плъх или друг добитък, както правят по други места.
Тук можете да разгледате и научите много за щъркеловите птици от различни краища на света, както да се повозите на влакче на ужасите и да пробвате други атракции. Но за това ще ви е необходимо доста време и е добре да отделите цял ден.
адрес: Route de Sélestat, FR-67600 Kintzheim
GPS: 48.25717, 7.41903 (48° 15′ 28″ N, 7° 25′ 08″ E)
тел.: +33 3 88923636
факс: +33 3 88821061
email: contact@cigoland.fr
работно време и цени:
според сезона: http://www.cigoland.fr/fr/content/8-tarifs

Още снимки от Ⓒ Ема Жунич:


Booking.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Аахен, първата столица на обединена Европа

Пътни бележки Вместо увод Който и туристически справочник или рекламна брошура да разгърнете, ще установите, че предлаганите дестинации са едни и същи. От друга страна има много места, които, често незаслужено, са останали извън полезрението на туроператорите. Ще се опитам да ви запозная с някои от тях.
Аахен

GPS: 50°46′31″N 6°4′58″E
Website: www.aachen.de
(Aachen, Aken, Aix-La-Chapelle) е най-западният град на Германия, намиращ се в областта „Drei Grenzen“ („Трите граници“), където се събират Белгия, Германия и Холандия.
Населението му е около 250 000, в миналото е бил един от центровете на въгледобивната промишленост, а сега е водещ център на IT-изследванията, благодарение и на университета, един от най-добрите в Германия.
Аахен е столицата на Карл Велики. И тъй като по това време „велики“, „смели“, хубави“ и тем паче владетели с лопата да ги ринеш, става дума за онзи, който говорел на немски само с конете си. Може би защото е роден в Лиеж, сегашна Белгия. Известен още …

Късно лято в Тасос

Екскурзията до Тасос беше отлагана вече няколко пъти - или през Великденската ваканция сезонът още не е открит и на практика евтини нощувки не се предлагат, или се сещаме „от днес за утре“ и предложенията не влизат във финансовата рамка, или… Интересно, но във ViaMichelin, който ми е давал много ценни идеи при планирането на екскурзии в различни страни от Европа, няма почти никаква информация за Тасос. Ако смартфонът ви е с Android, братята румънци са се погрижили - безплатната програмка Thassos ви дава актуална информация за фериботи, хотели и т. н. (и с английски интерфейс).
От Стара Загора вариантите за пътуване са общо взето 2 - през ГКПП „Капитан Петко войвода“ или през Златоград. Колеги и приятели, минали през Златоград, бяха единодушни - втори път твърдо „нье!“. Макар и по-дълъг с около 130 км в едната посока, маршрутът ни минава по „царския път“. След откриването на Маказа нещата се променят, но трябваше да използваме почивните дни в началото на септем…

Честна мускетарска!

Пиерфонд - шедьовърът на Виоле ле Дук
Виоле ле Дук (Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc) е гениален френски архитект, теоретик, скулптор и художник, известен най-вече с реставрациите на замъци и църкви. Работил е върху Нотр Дам дю Пари, Монт Сент Мишел, Каркасон, Куси, много църкви и абатства. Поканен е да проектира вътрешната структура на Статуята на свободата, но за съжаление почива преди да бъде завършен проектът. Разработките му върху укрепленията и ефектът от артилерийския огън, основани на личния му опит при обсадата на Париж по време на Френско-Пруската война (1870-71 г.), са основа на френската фортификация до Втората световна война. Най-известни са укрепленията на Вердюн и линията „Мажино“.През тридесетте години на 19. век във Франция, а по-късно и в цяла Западна Европа се възражда интересът към миналото, често в романтична светлина. Бурно започва да се развива археологията. Откриването на Троя от Шлиман 60 години по-късно само „долива масло в огъня“. Извършва се реставрация на мно…