Пропускане към основното съдържание

Замъкът на орлите

Много често идеите за екскурзии са възниквали спонтанно, на принципа „една жена ми каза“. За разлика от България, в останалата част от Европа в туристическите обекти може да се намерят листовки и информация какво още може да се види в района. При нас всеки, било от немарливост, било от злоба, е хванал едно парче от баницата и бие през пръстите всеки, който помисли да посегне към нея. Нещо като кучето и сеното - нито го яде, нито го дава…

map.png

При посещението си в О-Кьонингсбург разбрахме, че съвсем наблизо - на десетина километра, се намират три други атракции - „Клетката на орлите“ (La Volerie des Aigles), „Планината на маймуните“ (La Montagne des Singes) и „Земята на щъркелите“ (Cigoland, Au Parc des Cigognes). Разбира се, решихме да ги посетим. Още повече, че имахме време и ни бяха по пътя към Страсбург.

IMG_1405.jpg

Замъкът Кинтцхайм (Château de Kintzheim), който се извисява над Кинтцхайм, Елзас, датира от 12-и век. В Кинцхайм са открити погребения от римския период - от 1-и - 2-и век. Документално е известен от 6-и век под името Regis Villa. Меровингските крале го правят център на обширен район, включващ долината на река Лиепвр и горите на О-Кьонингсбург. През 774 г. император Карл Велики (Шарлеман) дарява на абатството в Лиепвр част от горите на Гунигесхайм (Gunigesheim, Quningishaim), както е известен Кинтцхайм тогава, а има предположения, че прекарва новата 775 г. в Palatium selestatis в града. През 843 г. император Лотар I, внук на Шарлеман, дарява селището на Ершангар, граф на Нордгау. Името на града се променя на Chuniggesheim  през 881 г. и през 1220 г. на Kunigisheim - все вариации на тема „кралско имение“.
Изграждането на замъка започва около 1250 г. по нареждане на Фредерик II. Донжонът и рампардите са завършени към края на века. Жилищните постройки се строят през 14-и и 15-и век. През 1341 г. император Луи IV Баварски дарява селището Кинсен (Kinsen) на съседния град Селестат. Въпреки дарението, 150 г. по-късно по нареждане на Фридрих III, Кинцхайм отново е продаден на града.
През 1633 г., по време на 30-годишната война, шведските войски частично разрушават замъка. 16 години по-късно Селестат го продава за 3000 флорина на Голен, бивш кмет на града и настоящ имперски министър. Между 1650 г. и 1670 г. Голен възстановява замъка и параклиса, но никога не го е използвал за свое жилище. Сто години по-късно единственият му обитател е монах-отшелник, който се грижи за параклиса. След френската революция замъкът е изоставен. През 1801 г. тогавашният му собственик - маркиз де  Брос го обявява за продажба. Град Селестат се опитва да възвърне собствеността си. С декрет на Наполеон I Бонапарт замъкът е даден на Матьо де Фавие, който се задължава да обезщети града с 2000 сребърни марки. След това под замъка е построена господарска къща в стила на Директорията, а между двете постройки - парк в английски стил, обявен от Министерството на културата на Франция за една от най-забележителните градини на страната. Идеята е била да се направи романтична „селска“ градина, контрастираща с руините на замъка, и силно повлияна от творбите на най-добрите художници-романтици от епохата (по същото време в много имения се наемат архитекти и художници за изкуствено създаване на руини).
Фамилията Фавие е близка с тогавашния министър на финансите Жан-Жорж Юман (Jean-Georges Humann), който прави много за запазването на замъка. Средновековните замъци в средата на 19 в. отново идват на мода. Виоле ле Дук във Франция и Бого Ебхард в Германия възстановяват множество замъци.  През 1876 г. германски архитекти запечатват руините на замъка.
По време на битката за Елзас през 1945 г. е използван за наблюдателен пост и кулата е пострадала от артилерийски обстрел. През 1965 г. замъкът е класифициран като исторически монумент от Министерството на културата.

IMG_1237.jpg

От 1968 г., с над 150000 посетители годишно, тук е открита голяма волиера за хищни птици (La volerie des aigles, The Eagles' Nest), първата във Франция. Тук се грижат и за изчезващи видове орли, соколи и лешояди, опитват се да ги размножават за запазване на биологическото разнообразие, както и да образоват публиката, като я запознават с тях. Волиерата е разположена на площ около 3800 m², от които около ​​850 m² са „жилищните помещения“ на птиците.

IMG_1243.jpg
След секунди яйцето ще бъде вдигнато във въздуха, пуснато отвисоко и изядено...

IMG_1310.jpg
На четири очи

IMG_1264.jpg
Виж ми окото...

IMG_1288.jpg
Позираме за американския герб

IMG_1390.jpg
„Елате, пиленца, при батко…“

IMG_1435.jpg
Ловът с хищни птици винаги е бил кралско забавление

За туристите, на площ около ​​800 m², се правят спектакли, на които те могат да се насладят на полета на орли, соколи, ястреби, черни кани, кондори от Андите и изобретателни египетски лешояди. Можете да наблюдавате лов с птици, като водещите ви съобщават много интересни факти за тях. През краката на насядалите по земята дечурлига преминават лешояди… Така те свикват с животните, не се отнасят с тях като с „извънземни“. Нито веднъж не чухме - от родител или от дете, възгласи „въй, ша ма/та уапи!“, както често става по нашите географски ширини.

IMG_1449.jpg
Лешоядът минава през краката на насядалите деца (дъщеря ни - със синята блузка), следвайки храната в ръката на дресьора си

В подземията на замъка има постоянни изложби, свързани с хищните птици. Средното време за посещение на замъка е 1 ч и 30 мин, от които около 40 минути е спектакълът. От паркинга до замъка, през гората, се стига за около 10 мин. Календарът и часовете на провеждането на спектаклите можете да разберете от сайта. Тази атракция не е благосклонна към английскоговорящите туристи. Те често са фрустрирани, защото обслужването и спектаклите се водят на френски и немски езици. Необходимо е да си подготвите поне минимален речников запас, за да разберете интересните обяснения за хищните птици.

адрес: Château de Kintzheim, FR-67600 Kintzheim
тел.: +33 3 88928433
факс: +33 3 88821105
GPS: 48.25607, 7.38609 (48°15’23’’ N, 7°23’24 E)
цени:
възрастни: 9,50 €
деца (5 - 14): 6,50 €
деца (под 5 г.): безплатно

Между О-Кьонингбург и Кинцхайм се намира още една зоологическа градина на открито - „Планината на маймуните“ (La Montagne des Singes), където живеят в естествена среда, без клетки и заграждения около 300 маймуни от вида магот. Тази популация е равна на много по-известната от Гибралтар.
Маготът (Macaca sylvanus), наричан още берберски макак, е примат от семейство Коткоподобни маймуни. Маготът е единствен представител на макаците извън Азия и единствената маймуна, която се среща в диво състояние на територията на Европа. Интересна особеност на магота е отсъствието на опашка, което го приближава до човекоподобните маймуни, но въпреки това е типичен представител на същинските маймуни.
Паркът е основан още през 1969 г. Първоначално площта му е била около 240 дка, а сега се е разраснала до 600 дка. Една от идеите е изучаването (от 1972 г.), запазването и развитието на популацията, тъй като маготите са вписани в Червената книга на застрашените видове. На входа служителите раздават на посетителите пуканки, които те могат да предложат на маймуните. Пуканките са единствената разрешена храна в парка. Достъпът на домашни любимци е забранен. Маршрутът, по който се движат туристите, е дълъг около 800 м.
Според Tripadvisor това е най-интересната атракция в региона.
За съжаление, ние не успяхме да посетим това прекрасно място, тъй като точно тогава имаше някакво планирано събитие и не се допускаха туристи.

адрес: La Wick, F-67600 Kintzheim
GPS: 48.26025, 7.37582 (48°15'37.18 N, 7°22'32.00 E)
тел.: +33 3 88921109
факс: +33 3 88823002
работно време:
последна седмица на март - първа седмица на ноември, 10 - 17 ч.
цени:
възрастни: 9,00 €
деца (5 - 14): 5,50 €
деца (под 5 г.): безплатно
ако имате билет за совалката О-Кьонингсбург, цените са намалени:
възрастни: 8,00 €
деца (5 - 14): 4,50 €

Ако все още не сте уморени, можете да посетите и третата атракция - тематичния парк „Земята на щъркелите“ (Cigoland, Au Parc des Cigognes). Щъркелът е птицата на Елзас и е логично основания през 1974 г. парк да е кръстен на него, а не на някакъв плъх или друг добитък, както правят по други места.
Тук можете да разгледате и научите много за щъркеловите птици от различни краища на света, както да се повозите на влакче на ужасите и да пробвате други атракции. Но за това ще ви е необходимо доста време и е добре да отделите цял ден.
адрес: Route de Sélestat, FR-67600 Kintzheim
GPS: 48.25717, 7.41903 (48° 15′ 28″ N, 7° 25′ 08″ E)
тел.: +33 3 88923636
факс: +33 3 88821061
email: contact@cigoland.fr
работно време и цени:
според сезона: http://www.cigoland.fr/fr/content/8-tarifs

Още снимки от Ⓒ Ема Жунич:


Booking.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Най-старият манастир в Европа

Човек и добре да живее, трябва да плаща данъци. Помолиха ни да платим таксите на някакъв имот в Чирпанско. В Стара Загора не можели да приемат плащането, защото било към друга община, а по банков път не било препоръчително, защото преводите се губели и задълженията оставали да „висят“ (sic!). Това, от своя страна, ни позволи да реализираме отдавна планираното посещение на Най-старият манастир в Европа, който се намира край чирпанското село Златна ливада. Смята се, че манастирът край Златна ливада е основан през 344 г. лично от Атанасий Александрийски. Обителта е видяла и добро, и зло. Сред най-големите гаври със светото място е превръщането й в овчарник малко след 9 септември 1944 г. Самият светец, покровител на манастира, се явил насън на един от местните комунистически активисти и го предупредил, че черни дни очакват този край и България заради оскверняването на мястото. Още на следващия ден добитъкът бил изведен от манастира, а той лъснат като за църковна служба, твърдят

Късно лято в Тасос

            Екскурзията до Тасос беше отлагана вече няколко пъти - или през Великденската ваканция сезонът още не е открит и на практика евтини нощувки не се предлагат, или се сещаме „от днес за утре“ и предложенията не влизат във финансовата рамка, или… Интересно, но във ViaMichelin , който ми е давал много ценни идеи при планирането на екскурзии в различни страни от Европа, няма почти никаква информация за Тасос. Ако смартфонът ви е с Android, братята румънци са се погрижили - безплатната програмка Thassos ви дава актуална информация за фериботи, хотели и т. н. (и с английски интерфейс). От Стара Загора вариантите за пътуване са общо взето 2 - през ГКПП „Капитан Петко войвода“ или през Златоград. Колеги и приятели, минали през Златоград, бяха единодушни - втори път твърдо „нье!“. Макар и по-дълъг с около 130 км в едната посока, маршрутът ни минава по „царския път“. След откриването на Маказа нещата се променят, но трябваше да използваме почивните дни в начало

Римският мост край Дъбово

На север от с. Дъбово (Яйканлий), общ. Мъглиж, се намира един от най-важните през древността и Средновековието проходи през Стара планина - Друма, Яйканлийски проход, Боаза, Боазки път, Дъбовски проход, Търновска пътека и дори - Руският път. Заедно с намиращия се на изток Ветренски (Лаханлийски) проход векове наред е осигурявал комуникациите между южните и северните склонове на Балкана, между областите Тракия и Мизия. В миналото между тези пътища било прокарано трасето и на още едно, по-слабо използвано разклонение, което останало в историята с името Иванкова (Ванковата) пътека, тъй като се смятало, че по него от България към Византия избягал узурпаторът на българския престол Иванко, убиецът на Асеня. Второкласният път към Борущица реално повтаря трасето на стария Друм. Гара Дъбово свързва основната ж.п. линия София - Бургас с разклонение, минаващо по долината на Дъбовската (Кръстецка, Борущянска, Поповска) река, пресичащо на север Балкана и водещо до Царева ливада, Велико Търново и